dront
Hem Aktuellt Internetteknik Glaskonst Udda grenar Kontakt

 

Glas. Starkt, sprött, färgstarkt, skimrande. Levande! Nästintill obegränsade möjligheter i färg och form. Gamla tekniker återuppväcks. Förnyas. Förädlas. Förför. Som konsthantverkare njuter jag av att skapa unika alster i detta fantastiska material.

 

Ugnsformat glas:

Att forma glaset i hög ugnsvärme till fat, skålar, mobiler heter fusing på engelska. Det är världens äldsta sätt att forma glas! Glaset skärs, tvättas och limmas samman i olika lager och mönster för att sedan smälta samman i ugn vid 760-835 grader. Därefter slipas glaset och läggs i vald form för att formas i lägre ugnstemperatur. Detta är en flerdygnsprocess.

 

Olika sorters glas vidgar sig och svalnar olika snabbt. Därför har specialtillverkade glas som är kompatibla tagits fram för att inte spricka i den starka ugnsvärmen. Vanligast är det handkavlade Bullseye-glaset från Oregon i USA som finns i många varianter. 

 

Det transparenta glaset är genomskinligt, det opalescenta glaset är ogenomskinligt. Båda finns i många färger som kan kombineras i det oändliga. Iridiserat glas kan vara antingen transparent eller opakt, men har en metallisk yta av tenn som gör att ytan skimrar i regnbågens färger. Att det skiftar i färg när man tittar på det från olika vinklar gör det oerhört svårt att fotografera. Dichroiskt glas har ett skikt av gnistrande metalloxider. Det används sparsmakat i små detaljer och gärna i smycken.

Blyinfattat och kopparfolierat glas:

Att skära glaset i bitar och sedan sammanfoga det med blylister till fönster eller speglar är ett konsthantverk med gamla anor. Att istället infatta glasbitarna med kopparfolie som löds samman, var en teknik som L C Tiffany gjorde berömd med sina fantastiska lampor. Här tillåts en detaljrikedom som kan vara svår att uppnå med blylister. De två teknikerna går utmärkt att kombinera.

  

 

 

 

 

© Dronten HB 29 mar 2022